Header Ads

Son Haberler

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanının Sorumlulukları



Bir inşaat iş güvenliği ve sağlığı görevlisi, inşaat işçilerinin belirlenmiş sorumlulukları ve güvenlik düzenlemelerini takip etmesini sağlar. İş güvenliği ve sağlığı görevlisi sorumlusu ek roller ve sorumluluklar üstlenebilir, ancak öncelikli işi daha güvenli inşaat alanları oluşturmaya yardımcı olmaktır. Yapı güvenliği görevlileri, İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi ile yakın çalışır.





İnşaatta Güvenlik Eğilimleri
Son yıllarda, inşaatçılar ve müteahhitlerin güvenlikle ilgili konulara her zamankinden daha fazla dikkat etme eğilimi vardır. Güvenliği kucaklayan şirketlerin daha iyi performans gösterdikleri ve iş güçlerinde daha yüksek oran yakalama imkanına sahip oldukları bir gerçektir. İnşaatın geleceği, artırılmış gerçeklik, 3D modeller, BIM ve bir güvenlik görevlisinin işyerinde etkileşim şeklini değiştirebilecek diğer teknolojilere doğru kayıyor. İnşaatta kullanılan tüm teknoloji, güvenlik görevlilerinin planlama sürecinde daha önce oluşabilecek potansiyel tehlikeleri tespit edip farkında olmalarına yardımcı olmakta, böylece kaza olasılığını azaltan, azaltma ve müdahale planları oluşturulmaktadır.

Bazı şirketler, güvenlik denetimlerini ve denetimlerini anında yapmak için dronları kullanıyor, bu da iş güvenlik görevini gerçekleştiren kişinin "yanında" olmasını sağlıyor.

Yönetmelik ve Kural Takibi
İş Güvenlik uzmanları, kaza riskini azaltan politikalar geliştirir, uygular ve uygulatır. İş Güvenlik uzmanı, hangi politikaların gerekli olduğunu ve bunların nasıl uygulanacağını belirler. İş Güvenlik uzmanı, yönetmelik gerekliliklerini güncel tutmaktan, en son standartlara uymaktan ve zaman zaman yenilerini oluşturmaktan ve daha yeni risklerin keşfedilmesinden sorumludur. Bilgiler, şirketiniz için veya bir projede çalışan bir iş güvenlik uzmanının, işçinin tazminatı % 37 oranında azaltabileceğini ve çalışan devir miktarında neredeyse % 79'luk bir düşüş getirebileceğini göstermektedir.

Şantiye Sahası Güvenliği Denetimi
İş Güvenlik Uzmanı, tehlikelerin olup olmadığını tespit etmek ve bu tehlikeli durumların üstesinden gelmek için prosedürler ve politikalar oluşturmak için saha koşullarını denetlemekten sorumludur. İş Güvenlik Uzmanı, işçi güvenliğine odaklanan kırık ekipman, hatalı aletler ve diğer olası tehlikeleri arar. İş Güvenlik Uzmanı, ne tür kişisel koruyucu ekipmana (KKE) ihtiyaç duyulduğunu belirler ve çalışanların alet ve ekipmanı nasıl kullanacaklarını ve kullanacaklarını bilmelerini sağlar.

Kaza araştırması
İş Güvenlik görevlisinin asıl sorumluluğu işle ilgili kazaları azaltmak veya ortadan kaldırmaktır. Bununla birlikte, bir kaza meydana gelirse, güvenlik görevlisi temel nedenleri belirlemek, hangi prosedürlerin yanlış gittiğini belirlemek ve kazanın nedenini belirlemek için gerekli kanıtları toplamak için güvenlik soruşturması yürütecektir. Soruşturma sonuçlarına dayanarak, güvenlik görevlisi kazanın tekrar olmasını önlemek için izlenmesi gereken bulgu ve önerileri belgeleyecektir. İşyerinde güvenlik firmalarının önlediği en yaygın olaylardan bazıları şunlar ile ilgilidir:

Hatalı ekipman kullanımı ve elektrik kablosu uzatmaları
Hendek açma ve kazma sırasında ölümün azaltılması
Kalıp kullanırken kazaların azaltılması ve işçilerin korunmasının arttırılması
Çatıda ve yükseltilmiş yüzeylerde çalışırken güvenlik prosedürleri geliştirilmesi
İnşaat İş Güvenliği Uzmanı Eğitimi
Güvenlik ve çevresel tehlikeler konusunda grubun bir adım önünde kalarak bir inşaat iş güvenlik uzmanının proaktif olması gerekir. Bunu yaparken, tüm çalışanları eğitir ve çalışanlar için özel gereksinimleri belirler. İş Güvenlik Uzmanı, çalışanlara İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi'nin gerektirdiği güvenlik konuları hakkında eğitim verir. Bunlar arasında yangın önleme planları, makine koruması ve tehlikeli madde kullanımı sayılabilir.

Kayıt tutma
İş Güvenlik Uzmanı ayrıca, kayıt tutma için güvenlik standardı gerekliliklerinin gözden geçirilmesinden ve karşılanmasından sorumludur. İş Güvenlik Uzmanı ayrıca, kayıp çalışma süresi, sınırlı görev veya iş transferleriyle sonuçlanan tüm yaralanmaların bir özetini form olarak sunar.

Sorumlulukların Özeti:
Bir inşaat iş güvenlik uzmanı aşağıdaki görevlerden sorumlu olabilir:
Tehlikesiz bir ortam olduğundan emin olmak için şantiye sahasını denetler
Eğitim toplantıları yapar
Güvenlik işleri, projenin bir parçası olup güvenliği artırmak için tüm çabaları gösterir.
Güvenlik görevlisi tüm taşeronların güvenlik planlarını inceler ve onaylar
Yaralanma kayıtlarının ve raporlarının tamamlandığını ve ilgili devlet kurumlarına gönderildiğini doğrular.
Tüm alet ve ekipmanların kullanım için yeterli ve güvenli olduğunu doğrular
Şantiyede güvenli uygulamaları teşvik eder
Gerektiği gibi güvenlik standartları ve politikaları oluşturur.
Acil müdahale tatbikatları yapar Tüm çalışanların güvenliği için dikkat eder ve tehlikeli durumlara girmelerini önlemek için çalışır Tüm kazaları yakından inceleme yapar.
İlgili makamlara yönetmeliklerle istenen veya talep edilen raporları hazırlar.
İş tehlikesi analizleri yapar.
Çalışanların güvenlik kaygılarına cevap verir.
Tehlikeli atıkların kaydedilmesini ve kaldırılmasını koordine eder.
Çalışma Müfettişleri Bakanlığı tarafından verilen emirlere ilişkin raporları alır ve bunlara yanıt verir

Hiç yorum yok