İnşaat Sözleşmelerinin Temellerini Öğrenin
İnşaat sözleşmeleri, her inşaatçının içerde ve dışarda bilmesi gereken bir araçtır. Her yüklenici, bir sözleşmeyi yaparken, en temel satır öğesinden başlayarak ve sözleşmenin karmaşıklığı ile projenin karmaşıklığına uyan farklı bir kontrol listesi kullanır. İnşaatın yanı sıra, sözleşme yeni bir projeye başlarken en önemli unsurlardan biridir ve genel olduğu düşünülen maddeler bile gözden kaçırılmamalıdır.
Aşağıdaki liste, inşaat sözleşmelerinde bulunan temel maddelerden bazılarını ve ayrıca uygun olduğunda sözleşmeye dahil edilmesi ve dikkate alınması gereken faktörleri içerir.
01) Sözleşme Belgeleri
Sözleşme belgeleri başarılı bir projenin sağlanmasına yardımcı olan en önemli parçalardan biridir. Yapı ne olursa olsun, sağlam bir sözleşmeye sahip olmak, projenin başarısı için atılan ilk adımlardan birini temsil ediyor. Bu liste, genellikle her inşaat sözleşmesinin bir parçasını oluşturan belgeleri içerir. Çok sayıda başka anlaşma eki veya form aşağıda listelenen belgelerle birlikte kullanılabilir, ancak sözleşme belgeleri önceliklidir.
02) Sözleşme Türleri
Endüstride farklı tipte inşaat sözleşmeleri kullanılır, ancak profesyoneller genellikle belirli olanları tercih eder. İnşaat sözleşmesi türleri genellikle ödemenin yapılacağı şekilde tanımlanır; ayrıca süre, kalite, şartname ve benzer öneme sahip diğer konular gibi diğer terimleri de belirtirler.
03) Başarılı Sözleşme Müzakereleri
Bir inşaatçının firma temsilcileriyle ya da proje paydaşlarıyla oturma zamanı geldiğinde, hazırlıklı olmaları gerekir. Bir müzakereci, belirlenen hedeflere ulaşırken doğru anlaşmanın yapılmasını sağlayan özelliklere ve becerilere sahip olmalıdır. Müzakereler, nadir olmasına rağmen, bazen işleri daha da kötüleştirebilir. Bazı numaralar ve yöntemler herkesin iyi bir anlaşma yapmasını sağlayabilir.
04) Doğrudan Kiralama veya Taşeronluk
Taşeronluk garantiler sunarken, birisini doğrudan işe almak, gözetim ve yönetim için ek çaba gerektirmektedir. Bir müteahhit ikisi arasında nasıl karar verir? Projenin kapsamına ve taşeronlarla mevcut ilişkilere dayanarak, proje yöneticisi neyin en uygun maliyetli ve zamanında olduğuna dayanarak karar verecektir.
05)İnşaat Ana Sözleşmesi
Bir inşaat ana sözleşmesi, tarih belirleyen ve inşaat sürecine hangi tarafların katılacağını belirten bir belgedir. Genellikle sözleşmesi, proje sahibi ile istenen hizmeti veren müteahhit (veya tedarikçi) arasında yapılır. Anlaşmanın kapsamını, koşullarını ve koşullarını tanımlayan bazı fıkra bölümleri içerir. Hukuk dili ağır olabilir ve her iki taraf da bu özel belgelerle ilgilenirken genellikle bir avukat bulundurabilir.
06) Farklı Saha Koşulları
Farklı saha koşulları, inşaat maliyetlerini artırabilir ve projede temel atmayı geciktirebilir. Normal olarak, farklı saha koşulları projenin ilk haftalarında ortaya çıkar ve potansiyel olarak takvimi etkiler ve öngörülemeyen gecikmelere neden olur. Gecikmelerin projeye yansımaları dikkate alındığında, bu engellerin genel sözleşmeyi nasıl etkilediğini belgelemek çok önemlidir.
07) İnşaat Eskalasyon Maddesi
Eskalasyon maddeleri, düzenli olarak inşaat sözleşmelerine yazılır. Daha tipik olarak, işin bir yılı aşabileceği ve önemli miktarda finansal destek ve risk taşıdığı büyük inşaat projelerine dahil edilirler. Gaz kıtlığı veya petrol sıkıntısı gibi ekonomik değişiklikler, küçük ve orta ölçekli projelerde bile sözleşmede eskalasyon maddeleri getirecektir. Doğru şekilde yürütüldüğü takdirde, eskalasyon maddeleri yükleniciyi öngörülemeyen masraflardan korur.
Hiç yorum yok