Header Ads

Son Haberler

İnşaat Projelerinde Zaman Etki Analizi Yapmak

Bir zaman etkisi analizi (ZEA), inşaat sürecindeki potansiyel gecikmelerin etkisinin derecesini
belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu süreç, müzakere ve daha sonra gecikme talepleriyle ilgili anlaşmaların teşvik edilmesi için tercih edilen bir yol olabilir. Bu tür bir değerlendirme, mevcut programlar kullanılarak yapılır, programdaki sebep veya olası etkileri göstermek için programa girilen tüm girdilerle analiz edilir.

Zaman etkisi analizi genellikle bir proje iş programcısı tarafından yapılır ve inşaat projelerinin büyük çoğunluğunda kullanılabilir. Bu yöntem, bir gecikme olayı gerçekleştiği noktaya kadar olan ilerlemeyi temsil eden bir programdaki gecikmeleri veya değişiklikleri gösteren etkinliklerin eklenmesini veya eklenmesini içerir. Bu, bu faaliyetlerin etkisinin değerlendirilmesine olanak sağlar.

Beklentiler
İnşaat sürecini tahmin etmek ve neler olup bittiğini ve sonucun ne olacağını analiz etmek için bir zaman etkisi analizi uygulanacaktır. Gecikme içermeyen bir zamanlama ve gecikmeyi modelleyen bir aktivite içeren zamanlama arasındaki farkları gösterebilen kritik bir yol yöntemi zamanlaması (CPM zamanlaması) gerektirir. Gerçek bir proje gecikmesinin sonuçlarını standart bir yöntemle hesaplamak için bir zaman etki analizi gereklidir.

Analiz, proje gerçeklik simülasyonu değil, tek bir olayın veya bir dizi olayın neden olduğu zaman etkisini ve proje zamanlamasını nasıl etkileyeceklerini anlamak için tasarlanmıştır. Halen devam etmekte olan ve sözleşme düzenlemesinin nasıl yapılması gerektiği konusunda gerçek zamanlı bir fikir verecek projeler için faydalı bir araçtır.

Zaman etkisi analizinin nihai sonucu yükleniciye tamamlandıktan kısa bir süre sonra sunulmalıdır; Aksi takdirde, yapıcı ivme için ek bir zaman uzatma iddiası sunabilir. Yükleniciye, mazeret edilebilir bir riskin meydana geldiği zaman verilmesi gereken sürenin uzatılma miktarını belirlemek için en iyi tekniktir.

Yöntem Ne Zaman Kullanı
Zaman etkisi analizleri şu durumlarda kullanılır:

Yüklenici düzeltme talimatlarını veremediğinde ve işgücünü yeniden kullanamadığında.
İnşaat faaliyeti yapılan olaylarda gerçek gecikmeler varsa.
Dış veya iç koşullar nedeniyle gecikmeler beklenirken.
Kısa veya basit inşaat faaliyetlerinde gecikmeleri modellemeye ihtiyaç duyulması durumunda. Gecikmeler normalden uzunsa, ZEA ile birlikte ek yöntemler ve araçlar kullanılmalıdır.

Farklı Bir Yaklaşım Ne Zaman Denenmeli
Zaman etkisi analizi aşağıdaki durumlarda kullanılmamalı veya en iyi sonuçları vermeyecektir:

Gerçek proje programlarınız güncellenmediyse. Analizde veri girişi inşaat faaliyetlerinden elde edilen gerçek verilerle güncellenmediğinde, ZEA gerçek bir sonuç sunmayacaktır.
Kaynak hususlarına dayanan iş planları, proje tamamlanmasına zarar vermeden kolayca ayarlanabilir.
Azaltma çalışmaları zaten başlamıştır. Eğer inşaat takvimi değiştirilmişse, gecikmenin modellenmesi daha az etkili olacaktır.

İzlenecek Prosedür
Bir zaman etkisi analizi aşağıdaki adımları gerektirir:

Gecikme, proje gecikmesini yansıtan en az sayıda faaliyet ile mümkün olduğu kadar açıklanmalıdır.
Etkilenecek takvimi seçin. Takvim, proje için en son güncellenen takvim olmalıdır.
Etki faaliyetlerini ekleyin ve proje programında gerekli düzeltmeleri yapın.
CPM'i yeniden hesaplayın ve proje bitiş tarihinde bir değişiklik olduğuna dikkat edin.
Proje gecikme miktarını belirleyin.
Orijinal programı kullanarak gecikmenin gerçek tarihlerini belirleyin

Son Kontrol Listeniz
Zaman etkisi analizi yaparken, şunlardan emin olun:

Yönlendirilen değişimin kapsamını inceleyin ve anlayın veya gecikme derecesini analiz edin.
Tüm sözleşme belgelerini, saha talimatlarını, sözleşme maddelerini, çizimleri, siparişleri, şartnameleri ve beklenen gecikme üzerinde herhangi bir etki yaratabilecek koşulları analiz edin.
Zaman etkisi analizini yapmadan önce karşılaşılan durumu tanımlayın ve açıklayın.
Beklenen gecikmeden etkilenebilecek veya etkilenebilecek tüm inşaat faaliyetlerini tanımlayın.
İnşaat programının eksiksiz bir analizinden sonra, etkilenen tüm faaliyetler için ilgili tüm tarihleri ​​(başlangıç, süre ve bitiş) belirleyin.
Gecikmenin ne zaman başlayacağını ve o sırada hangi işlemlerin gerçekleştirileceğini tanımlayan ve gecikmenin güncellenen program üzerindeki etkilerini ve gerektiğinde projenin zamanında tamamlanması için kalan faaliyetlerin nasıl değiştirilmesi gerektiğini gösteren eksiksiz bir belge seti hazırlayın. .
Projeyi programa geri döndürmek için gereken olağanüstü önlemleri vurgulayın.
Gerçek gecikmelerin, değiştirilemez bir nedenden değildir, değişen direktiflerin bir sonucu olup olmadığını kontrol edin.

Hiç yorum yok